Prijava

 
 
 

Projekt Oživitev kozolcev: Otvoritev razstave Orodja preteklosti v Deželi kozolcev

Projekt Oživitev kozolcev: Otvoritev razstave Orodja preteklosti v Deželi kozolcev

17.06.2019

Člani projektne skupine Oživitev kozolcev so v nedeljo, 16. 6. 2019, v Deželi kozolcev otvorili stalno razstavo tradicionalnega kmečkega orodja z naslovom Orodja preteklosti.

To so orodja, ki so jih kmetje v preteklosti uporabljali v povezavi s kozolci in številna so tudi bila skladiščena pod kozolci, kot so voz-lojtrnik, slamoreznica, mlin za sadje, brana, jarmič. Poleg tega so se obiskovalci lahko brezplačno preskusili v tipičnih delih s tradicionalnimi orodji, se pod kozolci igrali stare igre in se naučili uporabe zdravilnih rastlin. Mlajši obiskovalci so uživali v že skoraj pozabljenih igrah, kot so Kdo se boji črnega moža, Ristanc in Slepe miši, starejši so se preizkusili z delom s starim orodjem, ki so ga nekoč uporabljali pod kozolci, kot so sejalnica, koš, lesene vile in grablje, obiskovalke pa bodo izvedele uporabnost zelišč, kot so netresk, žajbelj, regrat, melisa in meta.

Nedeljski dogodek je del projekta Oživitev kozolcev, v okviru katerega skupaj s partnerji – Univerzo v Novem mestu Fakulteto za ekonomijo in informatiko, Turističnim društvom Šentrupert in občino Šentrupert – predstavljajo in promovirajo inovativne turistične programe Doživeti kozolce, Z igro v preteklost in Čutna pot zdravil rastlin, ki povezujejo lesno stavbeno dediščino, dediščino uporabe zdravilnih rastlin in otroških iger. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Urniki
Študijski koledar
Strokovna praksa

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Vseživljenjsko učenje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za ekonomijo in informatiko
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 10 (tajništvo)
+386 7 393 00 21 (referat)
Davčna št.: 21535132
Matična št.: 1271229
TR: 0315 0100 0023 418
IBAN: SI56 0315 0100 0023 418
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.