06.07.2021
Reprezentativna raziskava (N = 1007), ki jo je v juniju 2021 izvedla Univerza v Novem mestu Fakulteta za ekonomijo in informatiko s partnerji in agencijo Mediana, je pokazala, da je večina Slovencev (80 %) opazila oznako Izbrana kakovost, manj pa oznaki Ekološka pridelava-Kmetijstvo Slovenija (64 %) in Ekološka pridelava-Kmetijstvo EU (56 %). Ostale oznake kakovosti so bile znatno manj prepoznane.
Večina Slovencev ima razmeroma slabo znanje o EU oznaki Ekološka pridelava, saj le malo več kot tretjina (37 %) ve, da je zasnovana na ravni EU. Slovenci imajo več znanja o oznaki Izbrana kakovost, saj je večina vedela, da je oznaka zasnovana na ravni Slovenije in da mora biti živilo proizvedeno v Sloveniji, 62 % anketiranih pa je vedelo, da so označena živila s to oznako višje kakovosti zaradi višjih standardov proizvodnje surovin. V povprečju Slovenci najbolj zaupajo oznakama Ekološka pridelava-Kmetijstvo Slovenija in Izbrana kakovost.
Za okrog 40 % Slovencev so cena, svežina in kakovost surovine pomembni nakupni dejavniki, za desetino (11 %) pa tudi oznake kakovosti. Približno polovica Slovencev je pripravljena plačati več za živila, nad katerimi se izvaja strog nadzor nad kakovostjo (48 %), ki so proizvedena lokalno (46 %) in na kmetiji (40 %).
Največji delež Slovencev kupuje živila slovenskega porekla iz sektorja meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, najmanj pa žita in žitnih izdelkov.
Raziskava je nastala v okviru Ciljno raziskovalnega projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti, ki ga sofinancirata Javna Agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.