Prijava

 
 
 

Poznavanje, znanje in zaupanje v oznake kakovosti

06.07.2021

Reprezentativna raziskava (N = 1007), ki jo je v juniju 2021 izvedla Univerza v Novem mestu Fakulteta za ekonomijo in informatiko s partnerji in agencijo Mediana, je pokazala, da je večina Slovencev (80 %) opazila oznako Izbrana kakovost, manj pa oznaki Ekološka pridelava-Kmetijstvo Slovenija (64 %) in Ekološka pridelava-Kmetijstvo EU (56 %). Ostale oznake kakovosti so bile znatno manj prepoznane.

Večina Slovencev ima razmeroma slabo znanje o EU oznaki Ekološka pridelava, saj le malo več kot tretjina (37 %) ve, da je zasnovana na ravni EU. Slovenci imajo več znanja o oznaki Izbrana kakovost, saj je večina vedela, da je oznaka zasnovana na ravni Slovenije in da mora biti živilo proizvedeno v Sloveniji, 62 % anketiranih pa je vedelo, da so označena živila s to oznako višje kakovosti zaradi višjih standardov proizvodnje surovin. V povprečju Slovenci najbolj zaupajo oznakama Ekološka pridelava-Kmetijstvo Slovenija in Izbrana kakovost.

Za okrog 40 % Slovencev so cena, svežina in kakovost surovine pomembni nakupni dejavniki, za desetino (11 %) pa tudi oznake kakovosti. Približno polovica Slovencev je pripravljena plačati več za živila, nad katerimi se izvaja strog nadzor nad kakovostjo (48 %), ki so proizvedena lokalno (46 %) in na kmetiji (40 %).

Največji delež Slovencev kupuje živila slovenskega porekla iz sektorja meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, najmanj pa žita in žitnih izdelkov.

Raziskava je nastala v okviru Ciljno raziskovalnega projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti, ki ga sofinancirata Javna Agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Urniki
Študijski koledar
Strokovna praksa

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Vseživljenjsko učenje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za ekonomijo in informatiko
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 10 (tajništvo)
+386 7 393 00 20 (referat)
Davčna št.: 21535132
Matična št.: 1271229
TR: 0315 0100 0023 418
IBAN: SI56 0315 0100 0023 418
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.