16.08.2021
Večina Slovencev kupuje predvsem lokalno meso in mesne izdelke, saj meni, da ima lokalno pridelana hrana boljši okus (73 %) in je bolj hranilna kot pripeljana od daleč (68 %). Več kot polovica Slovencev (51 %) ne zaupa hrani, ki jo proizvajajo multinacionalne korporacije. Večina Slovencev tudi meni, da kupovanje lokalno proizvedenih živil podpira trajnostne kmetijske prakse (79 %) ter razvoj lokalne skupnosti in razvoj podeželja (79 %).
Slovenci zaupajo lokalnim (66 %) in slovenskim kmetom (77 %). Polovica Slovencev zaupa tudi živilskopredelovalnim podjetjem, ki navajajo lokalno/slovensko poreklo, malo manj (49 %) pa trgovskim blagovnim znamkam, ki navajajo lokalno/slovensko poreklo. Podoben velik delež Slovencev (48 %) zaupa institucijam na nacionalni in EU ravni, ki nadzorujejo skladnost s standardi lokalne proizvodnje.
Anketiranci so v raziskavi na nacionalno reprezentativnem vzorcu (n = 1007), ki jo je v juniju 2021 izvedla Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana v okviru Ciljno raziskovalnega projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti, tudi trdili, da bodo pozorni na lokalna živila, ko bodo naslednjič kupovali hrano oziroma bodo pri nakupu živil kupili lokalno pridelano hrano (80 %).
Projekt sofinancirata Javna Agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.