Naslov projekta: Oživitev kozolcev
 
Akronim operacije: OK
Nosilec operacije: Dežela kozolcev Šentrupert, d. o. o.
Ostali partnerji v operaciji: Univerza v Novem mestu Fakulteta za ekonomijo in informatiko, Turistično društvo Šentrupert, Občina Šentrupert
OPIS in aktivnosti v projektu (kratko): Operacija temelji naglavnem izzivu, ki izhajaiz Strategije lokalnega razvoja za lokalno akcijsko skupino Dolenjska in Bela krajina 2014-2020, tj. je premajhni izkoriščenosti potencialov razvoja dediščinskega turizma, po katerih povprašuje vedno več turistov. Dežela kozolcev, inovativni projekt Občine Šentrupert, ki vsestransko vrednost dediščine kozolca povezuje s sodobnimi oblikami turizma in gospodarstva, ima neizkoriščene možnosti razvoja novih produktov dediščinskega turizma z vključitvijo lokalnega prebivalstva. Deželo kozolcev med drugim sestavlja MUZEJ NA PROSTEM, ki je prvi in edini muzej na prostem s kozolci na svetu. Ker je kozolec med najbolj prepoznavnimi in v prostoru izstopajočimi objekti v Sloveniji ter predstavlja svojevrstno svetovno posebnost, obenem pa mu grozi uničenje, je nujno, da se ga ohrani za zanamce in da se za oživitev ponudbe njegove kulturne dediščine ustvari inovativne turistične programe in pritegne čim večje število ljudi.
Cilj(i) projekta:  Glavni cilj projekta je ustvariti tri inovativne turistične programe Dežele kozolcev, temelječe na danosti lokalnega okolja, tj. lesni stavbeni dediščini, dediščini kulture prehranjevanja, uporabe zdravilnih rastlin, otroških iger, in vključiti lokalno prebivalstvo v turistični program ter s promocijo dvigniti število obiskovalcev Dežele kozolcev.
Pričakovani rezultati operacije: Oblikovani in izvedeni bodo trije novi turistični programi: 1) Doživeti kozolce: izkušnja tipičnih del s tradicionalnimi orodji in obedovanje (kontinuirana mesečna izvedba dogodkov v sezoni) ter inovativna digitalna aplikacija prikaza vdevanja sena (individualen ogled), 2) Z igro v preteklost: izkušnja igranja starih iger pod kozolcev (talna aplikacija igralne površine z mesečnim prikazom igre v sezoni), c) Čutna pot zdravilnih rastlin: sprehod med zdravilnimi zelišči, pridobivanje znanja in izkušenj nabiranja, vonjanja, pokušanja zdravilnih rastlin, priprava čajnih mešanic, pijač, mila ipd. iz več kot 150 zdravilnih rastlin (mesečna izvedba v sezoni); Postavljena bo stalna razstava tradicionalnega kmečkega orodja (Orodja preteklosti). Izvedena bo celovita promocija Dežele kozolcev in novih turističnih programov, v katero bodo aktivno vključeni študenti iz območja LAS Dolenjska in Bela krajina.
Trajanje projekta: 15. 4. 2018-15. 7. 2019(15 mesecev)
Celotna vrednost projekta: 32.882,65 EUR
Kontakt: Branka Brcar,
branka.brcar@dezelakozolcev.si; 040 256 737

Način financiranja: Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

Povezavi:


   

Za vsebino na spletni strani UNM FEI je odgovorna UNM FEI. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.